Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Afstellen Claxon

Afstellen Claxon 6 years 7 months ago #152

  • Renier
  • Renier's Avatar
  • Offline
Beste allen,

Weet iemand van jullie hoe je een originele claxon kunt afstellen? Ik merk dat hij wel contact maakt, maar er komt geen geluid uit. Aan de voorkant zit een grote stelschroef, aan de achterkant een kleine. Welke is waarvoor?

Groet

Renier
The administrator has disabled public write access.

Re: Afstellen Claxon 6 years 7 months ago #153

  • Jean-Paul
  • Jean-Paul's Avatar
  • Offline
Werking van de claxon : Delco Remy Model 16

Fabrieksnota: regel het stroomverbruik naar 4,0 - 6.5 ampères door de stelschroef achteraan te regelen. Is een ammeter niet beschikbaar regel dan de schroef door volgens het geluid. Maar accurate resultaten zijn best met een ammeter. Draai de stelschroef naar links om de stroom te verhogen of naar rechts om de stroom te verlagen. De stroom verhogen geeft meer volume maar teveel stroom geeft een sputterend geluid. Deze regeling is heel gevoelig, dit waarom men deze schroef slechts 1/10 toer per keer verdraait alvorens opnieuw te proberen.

probleem oplossen: Wanneer de claxon enkel click doet en verder niets behalve de batterij leeghalen dan is de reden dat het interne circuit van de claxon niet opent maar bekrachtigd blijft wanneer men op de knop drukt. Werking: duwt men op de knop dan zal de spoel bekrachtigd worden en wordt deze magnetisch. Hierdoor wordt het diafragma aangetrokken vergezeld door een mechanisch geluid. Hierdoor het contact wordt onderbroken. Het magnetisch veld valt weg en het diafragma zet zich terug op zijn plaats waardoor het contact opnieuw gesloten wordt en met weerom een mechanisch geluid. Opnieuw wordt de spoel magnetisch en trekt het diafragma aan. … enzovoort. De snelheid waarmee het contact wordt geopend en opnieuw gesloten is de frequentie van het geluid van de hoorn.

Om nu de claxon te regelen: het gemakkelijkst is dit op de werkbank. Achteraan de claxon vindt U een stelschroefje. Dit kan gebruikt worden om de frequentie ( de toon) aan te passen. Dit schroefje regelt de afstand tussen de contacten binnenin de claxon. Door dit stelschroefje slecht te regelen kan de claxon : - ophouden met werken - werken met een ratelend geluid - werken met een luide en heldere toon. Het vereist een beetje experimenteerwerk om een duidelijke toon te verkrijgen. Let op: laat de claxon nooit bekrachtigd blijven wanneer er een kortsluiting is. Regel de stelschroef nooit in een positie waardoor het interne contact niet opent. Blijft dit contact gesloten terwijl U stroom door de spoel stuurt dan zal de spoel opwarmen en eventueel doorbranden. Deze spoel is niet gemaakt om constant een stroom te verdragen. Het circuit is gemaakt om snel open en dicht te gaan en de spoel aan – uit te sturen. Nog een nota over het regelen van een claxon: wanneer je de toon regelt moeten alle 6 diafragma boutjes geinstalleerd zijn en aangespannen. Doe je dit niet, bijv. enkel 3 boutjes en je denkt de andere 3 bij het afwerken: mis poes… dit kan je veel ergernis bezorgen.
The administrator has disabled public write access.

Re: Afstellen Claxon 6 years 7 months ago #154

  • Renier
  • Renier's Avatar
  • Offline
Gelukt! Bedankt JP!
The administrator has disabled public write access.
Moderators: Edgar

Privacy beleid